Psihoterapie adleriană pentru copii, adolescenți și adulți
Psihoterapia adleriană numită și psihologia individuală a fost întemeiată de către medicul și psihoterapeutul austriac Alfred Adler, un discipol al lui Freud.
Adler privea personalitatea că fiind stilul de viață pe care fiecare îl alegem încă din copilărie – în jurul vârstei de 5 ani, adică modul în care trăim, ne rezolvăm problemele și dezvoltăm relațiile interumane („un tipar generalizat de răspunsuri în majoritatea situațiilor, unic fiecărui individ”). Potrivit lui Adler, omul are patru convingeri despre stilul de viață: conceptul despre sine (cine sunt); sinele ideal (cine ar trebui să fiu pentru a-mi găși locul în lume); imaginea despre lume (convingerile despre ceilalți); convingerile etice (codul personal de bine si rău).
Respingând încadrarea oamenilor în categorii cu caracter exclusiv, doar din rațiuni didactice, Adler a propus o tipologie formată din patru tipare ce pot domină stilul de viață în general:
- Tipul dependent – cel care ia fără să dea înapoi. Pentru a face față dificultăților în viață trebuie să se sprijine pe cei din jur. Cantitatea de energie sau interesul social este foarte scăzut, iar în momentul în care se simte copleșit poate dezvoltă tulburări psihice precum fobii, obsesii, compulsii, anxietate generalizată.
- Tipul evitant – cel care evita contactul social, de teamă eșecului sau de a fi respins. Are cel mai scăzut nivel de energie sau interes social și este predispus la psihoză.
- Tipul conducător – caracterizat încă din copilărie de tendința de a fi dominant și agresiv. Nivelul ridicat de energie îl face să urmărească puterea personală cu orice preț. Este predispus la comportament anti social – sadic, alcoolic, dependent de droguri, sinucigaș.
- Tipul util social – cel sănătos, deschis și activ. Are un nivel optim de energie și interes social. Este o persoană matură, pozitivă, adaptată, grijulie cu cei din jur. Nu dorește să fie superioară celorlalți, ci dorește să-și rezolve problemele astfel încât să fie de folos și celorlalți.
Spre deosebire de Freud, care consideră că omul este motivat de instincte ce trebuie să fie controlate sau transformate pentru a avea un comportament acceptat de societate, în cadrul psihologiei adleriane comportamentul este învățat și se află sub control. Dinamică psihologiei umane este explicată prin existența unor obiective și idealuri de perfecțiune care ne motivează.
Omul este privit că o ființă socială dominată mai degraba de conștient decât de inconștient. Ceea ce suntem și ceea ce facem depinde în totalitate de noi și nu de conținutul inconștientului; ne controlăm singuri soarta și nu suntem o victima a acesteia. Fiecare își construiește realitatea din jurul sau, în funcție de modul în care privește lumea.
Din perspectiva adleriană oamenii nu sunt fundamental buni sau răi, însă pot alege să fie buni sau răi, în funcție de evaluarea situației și a eventualelor beneficii. Interesul social este înnăscut și reprezintă capacitatea și voință de a participa și contribui la societate. Pentru sănătatea psihică este necesar suficient interes social – prea puțin sau prea mult duce la deficiențe și neadaptare. Apartenența socială este un obiectiv urmărit pe toată durata vieții și se reflectă în efortul de „a ne găsi locul în lume”.
Concepte in psihologia adleriană:
- Complexul de inferioritate
- Sentimentul de comuniune socială sau interesul social
- Constelația familială
- Ordinea nașterii
Psihoterapia adleriană
Pentru a avea acces la viață și psihicul subiectului, Adler analiză poziția nașterii în familie, amintirile din prima copilărie și visurile. Terapia adleriană îl va ajută pe pacient să aibă un stil de viață sănătos, depășind sentimentele de inferioritate. Un stil de viață patologic este egocentrist și bazat pe obiective eronate.
Psihoterapia adleriană are patru obiective esențiale:
- stabilirea și menținerea unei relații bune (bazată pe reciprocitate) terapeut – pacient;
- descoperirea dinamicii interioare a pacientului – stilul de viață, obiectivele, dinamică constelației familiale, afecțiunile din copilărie, erorile de baza din stilul de viață;
- dezvoltarea unor interpretări care să culmineze cu iluminarea (insight) pacientului;
- reorientarea pacientului.
Dacă ai întrebări nu ezita să suni la numărul de telefon: 0751171081.
„Odată ce stilul vieţii s-a format, el nu se poate schimba decât dacă persoana respectivă înţelege cu adevărat greşeala pe care a făcut-o în utilizarea mediului său şi a eredităţii sale. ” – Alfred Adler.